CES 2022 – Što je novo na najutjecajnijem tehnološkom događaju na svijetu

CES osvrt

19/01/2022

CES 2022. najveći svjetski sajam potrošačke elektronike održan je od 05.01. do 07.01. u Las Vegasu.
Nastavljen je trend personalizacije proizvoda, koji omogućuje potrošaču veću mogućnost prilagodbe obilježja proizvoda nekim vlastitim preferencijama.

Nastavlja se sve veća upotreba senzora koji korisniku povećavaju informacije o proizvodu (ili korištenju usluge) te povećavaju sigurnost za korisnika (npr. automobili) i vode ka određenom stupnju automatizacije/autonomije proizvoda (korištenja usluge).

Postoji usmjerenost proizvoda ka povezivosti na mrežu, te je potpuno zavladao trend električnog pogona naspram pogona na fosilna goriva. Također, sve više proizvoda ističe obilježje da su izgrađeni od recikliranih materijala.

Od noviteta u automobilskoj industriji najviše medijskog prostora je zauzelo predstavljanje električnog BMW vozila iX Flow u suradnji sa E Ink.-om.
Specifičnost ovog modela je da vanjska površina mijenja nijansu boje ovisno o želji vozača. To omogućuje elektroforetska tehnologija koja potaknuta električnim impulsima donosi na površinu različite pigmente u boji. Promjena boje ujedno utječe na perfomanse u unutrašnjosti vozila uslijed različite refleksije sunčeve svijetlosti i apsorpciji topline, čime se smanjuje njegova potrošnja energije.
U površinski premaz BMW iX Flow s E Ink., ugrađene su mikrokapsule koje sadrže negativno nabijene bijele i pozitivno nabijene crne pigmente. Ovisno o odabranoj postavci, stimulacija električnim poljem osigurava da se bijeli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsula i tako karoseriji automobila daju željenu nijansu (https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0363158EN/magical-exterior-colour-change:-the-bmw-ix-flow-featuring-e-ink).

Osim BMW, na sajmu su i ostali proizvođači automobila prikazali usmjerenost na prelazak na električni pogon, personalizaciju vozila, sve veće korištenje senzora koja vodi do autonomnosti vožnje, a u prvoj fazi do povećanja sigurnosti i udobnosti vožnje.
Tako je npr. Sony predstavio svoje VISION-S prototipe (https://www.sony.com/en/SonyInfo/vision-s/), ElectraMeccanica par varijanti SOLO EV električnog jednosjeda na tri kotača (https://www.electrameccanica.com/), a Cadillac je predstavio svoj InnerSpace koncept električnog autonomnog vozila (https://media.cadillac.com/media/us/en/cadillac/home.detail.html/content/Pages/news/us/en/2022/jan/ces/0105-cadillac-halo.html), te Triggo električni jednosjed (https://www.triggo.city/).

Po pitanju laptopa najviše pažnje je dobilo predstavljanje Asus-ovog prototip Zenbook 17 Fold OLED. Specifičnost ovog prototipa prijenosnog računala je njegova modularna izvedba i mogućnost preklapanja ekrana (12.5 incha –>17.3 incha). Tipkovnica sa trackpadom se spaja preko Bluetootha sa ekranom, a sam 17 inčni preklopni ekran može se samostalno koristiti kao tablet. (https://www.asus.com/Laptops/For-Home/Zenbook/Zenbook-17-Fold-OLED-UX9702/).

Lenovo je na 30. obljetnici serije ThinkPad predstavio Z seriju pogonjenu najnovijim AMD Ryzen PRO 6000 procesorom koja ističe svoju održivost izradom veganske kože od 100% reciklirane plastike, kućištem od 75% recikliranog aluminija i pakiranjem od 100% kompostiranog bambusa i vlakana šećerne trske (https://www.lenovo.com/us/en/thinkpadz/).
Od ostalih vodećih proizvođača Samsung je predstavio prijenosni projektor The Freestyle, mase 830 grama, rotacije do 180 stupnjeva, sa napajanjem preko baterija, integriranim zvučnikom i sa glasovnim upravljanjem (https://www.samsung.com/us/televisions-home-theater/tvs/portable-projector/the-freestyle-sp-lsp3blaxza/).

Nadalje, predstavio je Bespoke kućanske aparate i to hladnjake, štapni usisavač, perilicu/sušilicu rublja koji se mogu povezati sa SmartThings aplikacijom. Bespoke hladnjak sa View inside opcijom kod koje se koristi interna kamera za prikupljanje informacija sa etiketa proizvoda, datuma isteka proizvoda i općenito sadržaja hladnjaka. Perilica rublja koristi AI za optimizaciju programa pranja, razinu deterženta, vrijeme pranja (https://www.samsung.com/us/home-appliances/bespoke/).
Bespoke aparati se mogu povezati na Samsung Home Hub, preko kojeg se pomoću 8.4-inčnog tableta centralno može njima upravljati (https://news.samsung.com/global/samsung-home-hub-helps-manage-chores-from-one-central-device).

Predstavio je i eko daljinski upravljač izrađen od recikliranog materijala koji se puni pomoću svjetlosti i emitiranih radio valova od strane Wi-Fi routera te po potrebi se može puniti i na struju preko USB priključka, a ima i dodatno integriran mikrofon (https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10367141/Samsung-reveals-TV-remote-gets-power-radio-waves.html).

LG je predstavio prvi 97 inčni OLED TV i ostale OLED modele sa Room to Room Share opcijom kod koje korisnici mogu preslikavati sadržaj sa jednog TV-a na drugi te NFC MagicTap za preslikavanje zalona mobitela na TV. Upogonjeni su Alpha 9 Gen 5 procesorom koji upotrebom DL poboljšava performanse prikaza (https://www.pcmag.com/news/lg-unleashes-monster-97-inch-oled-tv).

Na tržištu čipova Amd je najavio Ryzen 6000 seriju čipova proizvedenih 6-nanometarskom tehnologijom sa do max osam jezgara s novom Zen 3+ tehnologijom koje će raditi na taktu do 5 GHz. Novi čipovi bi trebali imati upola bolje grafičke performanse uz znatno nižu potrošnju energije. Podržavati će nove tehnologije: PCIe 4.0, DDR5 i LPDDR5 memorije, Wi-Fi 6E, USB 4 priključke, te Microsoft Pluton (zamjena za TPM) (https://www.amd.com/en/press-releases/2022-01-04-amd-unveils-new-ryzen-mobile-processors-uniting-zen-3-core-amd-rdna-2).

Nvidia je najavila GeForce RTX 3090 Ti sa do 24 GB GDDR6X VRAM memorije i max brzine do 40 teraflopsa, te upgrade dosadašnjih grafičkih čipova za stolna računala u čipove za prijenosnike (https://www.theverge.com/2022/1/4/22866454/nvidia-geforce-rtx-3090-ti-specifications-release-date-price-ces-2022).

Intel je najavio 12. generaciju Alder Lake procesora Core i9 12900HK sa 14 jezgri i takta do 5GHz (https://www.theverge.com/2022/1/4/22855915/intel-12th-gen-alder-lake-chips-ces-2022-h-series-laptops-gaming-performance).

Od ostalih proizvođača i tehnologija Oledcomm je predstavio LiFiMAXTab prvi Android tablet s integriranim LiFi. LiFi (Light Fidelity) omogućuje povezivanje/prijenos podataka putem svijetla, čime se izbjegava korištenje radiofrekventnih valova za prijenos (https://www.oledcomm.net/).

Anker je najavio svoje prijenosne projektore od 1080p i 4K temeljeni na laserskoj tehnologiji (2400 lumena) sa integrirana 2 odnosno 4 zvucnika (https://us.seenebula.com/)
Predstavljeno je mnoštvo ostalih gadgeta kao npr. La Vitre što je vertikalni interaktivni zaslon osjetljiv na dodir sa integriranom kamerom, zvučnikom i mikrofonom, sa namjenom poboljšanja doživljaja digitalne komunikacije (https://lavitre.fr/en-us).

Invoxia Smart Dog Collar je pametna ogrlica koja prikuplja podatke o psu kao što su ritam otkucaja srca, kvaliteta disanja i ostale parametre vezane uz aktivnosti psa, čime može vlasniku signalizirati potencijalne zdravstvene probleme ljubimca a ujedno i prati lokaciju i kretanje psa (https://www.invoxia.com/eu/smartdogcollar).

Exeger je predstavio prijenosni bluetooth zvučnik koji se napaja iz svjetla (https://www.engadget.com/portable-bluetooth-speaker-solar-power-exeger-powerfoyle-mayht-172212344.html).

Sengled Smart Health Monitoring Light je smart žarulja koja skuplja razne informacije kao što su ritam otkucaja srca, kvaliteta spavanja i disanja, te je li došlo do fizičkog pada osobe. Komunicira preko Bluetooth i Wi-Fi sa mogućnošću spajanja na Amazon Alexa, Google Assistant i Samsung SmartThings (https://www.youtube.com/watch?v=6n0fW0H8ujg).

Withings Body Scan-vaga koja osim mjerenja težine, može pratiti odredjene neurološke pokazatelje, napraviti elektrokardiogram (EKG) i pratiti odredjene metaboličke vrijednosti organizma (https://www.withings.com/hr/en/body-scan).

Sleep Number-smart krevet koji mjeri temperaturu tijela i može grijati kako bi se optimizirala željena temperatura, te prepoznaje hrkanje i u skladu sa time prilagodjava određene kutove/nagibe kako bi osoba mogla bolje disati (https://www.sleepnumber.com/).

Movano Ring – smart prsten koji može pratiti otkucaje srca, kvalitetu sna, ritam disanja, temperaturu tijela, broji korake (i izračunava potrošene kalorije), razinu kisika u krvi, te razinu glukoze (https://movano.com/wearables/).

Deep Optics 32ºN – smart naočale za sunce koje su ujedno i dioprijske naočale, a imaju i funkciju zoomiranja (https://32northglasses.com/).

Infiniq Mealy – smart vage za supermarkete koje važu i prepoznaju proizvode (https://infiniq.co.kr/en/mealy.html).

Y-Brush Toothbrush – električna četkica za zube dizajnirana za pranje odjednom zubiju cijele čeljusti (https://y-brush.com/en).

Urban Cuisine Indoor Vegetable Garden – kućni hidroponijski vrt koji omogućava uzgoj povrća i voća u vlastitom stanu temeljen na hidroponiji i led osvjetljenju (https://urbancuisine.io/en).

MyEli Connected Defense – smart ogrlica spojena sa mobitelom, koja u slučaju napada pritiskom na gumb šalje GPS poziciju određenim prethodno odabranim brojevima telefona, aktivira snimanje zvuka preko mobitela, te zvučni alarm kako bi udaljila napadača (https://myeli.fr/).

Zerema Smart Pillow – smart jastuk koji prati spavanje, prepoznaje hrkanje i omogućuje sitne izmjene pozicije/nagibe kako bi se osiguralo kvalitetnije disanje i smanjilo hrkanje (https://www.zerema.co/).

WasteShark – je vodeni dron koji skuplja smeće po vodenim površinama, sa kapacitetom prikupljenog otpada do 350kg (https://www.ranmarine.io/).

Izvor: https://www.ces.tech/

Pročitajte također i…