5 najvećih Internet of Things (IoT) trendova u 2022

IoT

28/01/2022

Internet stvari (IoT) opisuje mrežu fizičkih objekata (“stvari”) koji su ugrađeni sa senzorima, softverom i drugim tehnologijama u svrhu povezivanja i razmjene podataka s drugim uređajima i sustavima putem interneta.

IoT je trend koji pokreće digitalizaciju i datafikaciju društva: samovozeći automobili, roboti za autonomnu proizvodnju i daljinski medicinski uređaji, sve je to moguće zahvaljujući mrežama povezanih stvari. Internet stvari omogućuje integraciju ogromne količine uređaja koji više ili manje samostalno komuniciraju jedni s drugima i s raznim aplikacijama.
Pogledajmo u kojim se smjerovima razvijaju trendovi na ovom području u 2022. godini.

Poslovanje i industrija

Tvornice se sve više automatiziraju, a dostupnost robotike i IoT infrastrukture ima sve veći utjecaj na način na koji proizvodimo robu, pružamo usluge, prodajemo i dajemo podršku. Zbog ugradnje IoT automatizacije, tvrtke imaju veću učinkovitost zbog razumijevanja svojih procesa temeljenih na podacima. U proizvodnji se koriste senzori ugrađeni u strojeve kako bi se izmjerila učinkovitost i omogućilo predviđanje gdje će se kvarovi dogoditi kako bi se zamijenila ili popravila neispravna oprema i na taj način smanjili troškovi održavanja. Sve će se više koristiti nosivi uređaji za proširenu stvarnost (AR) i virtualnu stvarnost (VR) ponajviše za obuku tj. simuliranje procesa i održavanje opreme.

Predviđanje poremećaja na tržištu

IoT rješenja omogućuju praćenje kretanja zaliha između poduzeća, njegovih dobavljača i kupaca kako bi se predvidjelo gdje bi se mogla pojaviti kašnjenja u slučaju globalnih problema. Alati za praćenje koji nadziru učinkovitost radne snage mogu se koristiti za razumijevanje odljeva na radnom mjestu.

Zdravstvo

IoT uređaji u zdravstvu omogućuju medicinskim stručnjacima prikupljanje podataka o stanju pacijenata bez fizičkog kontakta. Oni omogućuju liječnicima da daljinski pregledaju, dijagnosticiraju i liječe veći broj pacijenata, kao i da prošire zdravstvenu skrb na regije u kojima je fizički pristup liječnicima ili bolnicama otežan zbog udaljenosti ili teškoće pristupa. Specijalizirana medicinska oprema sada je često umrežena, što omogućuje prikupljanje podataka kako bi pomogli liječnicima da bolje razumiju stanje i način života pacijenata.

Sigurnost

Broj cyber-napada raste svake godine. IoT uređaji pružaju pristupne točke našim osobnim mrežama jer često nisu tako sigurni kao uređaji koji se tradicionalno koriste za pohranu osjetljivih podataka, kao što su računala ili pametni telefoni. Uobičajeno se radi o DDOS napadima. No IoT nije samo sigurnosna prijetnja. Prikupljanjem podataka o mrežnom prometu i korištenju, umreženi uređaji osiguravaju podatke za algoritme koji se koriste za predviđanje i sprječavanje cyber napada.

Edge IoT

IoT Edge uključuje pozicioniranje pohrane podataka i računanja bliže mjestu gdje je potrebno. To rezultira skraćivanjem vremena odziva i manjom upotrebom bandwidtha, što je i glavna prednost budući da se podaci obrađuju bliže točki porijekla. Uz smanjeno kašnjenje, IoT edge arhitektura donosi poboljšanu sigurnost i bolje iskustvo krajnjeg korisnika zbog obrade podataka u blizini izvora umjesto da ih šalje na velike udaljenosti kako bi ih obradio udaljeni poslužitelj. Uz ublažavanje zagušenja mreže, prednost postaje jasna kada uzmemo u obzir i implikacije na privatnost IoT-a.

Pročitajte također i…