Zašto je marketinški pristup bolji od prodajnog pristupa?

28/12/2021

Prije nekoliko dana, na parkingu jednog trgovačkog centra, vidio sam dostavno vozilo s natpisom „Izvodimo građevinske radove“. Trenutno mi ne trebaju nikakvi građevinski radovi, pomislio sam. Bih li angažirao tu tvrtku da mi trebaju radovi? Vjerojatno ne. Zašto? Zato jer mi taj slogan nije ništa rekao o kvaliteti ili brzini radova.


Građevinski radovi nas uvijek asociraju na nešto prašnjavo i prljavo, na mjesece otezanja radova, na natezanje s neprofesionalnim i neozbiljnim izvođačima. Kakvi bi bili idealni građevinski radovi? Pa vjerojatno čisti, s kratkim vremenskim rokom, s profesionalnim, predanim i ozbiljnim izvođačima. U tom slučaju mnogo više bi me privukao slogan na vozilu „Čisto, brzo i profesionalno gradimo vaš dom“.


Slogan „Izvodimo građevinske radove“ je školski primjer prodajnog pristupa na tržištu. Tvrtka nudi nekakve usluge i želi ih prodati. Slogan „Čisto, brzo i profesionalno gradimo vaš dom“ primjer je marketinškog pristupa na tržištu.
Naravno, iza svakog marketinškog slogana, stoji obećanje davatelja usluge ili proizvođača nekog proizvoda, da to tako i je. Građevinska tvrtka sa sloganom „Čisto, brzo i profesionalno gradimo vaš dom“, već i prije ljepljenja takvog znaka na svoja vozila, trebala bi imati odlično uigran tim (ili više timova) zaposlenika. Što bi ispunilo obećanje i opravdalo slogan? „Čisto“ – građevinski radnici bi, pri završetku pojedine faze radova, mogli počistiti mjesto izvođenja radova. „Brzo“ – to bi moglo značiti da se radovi izvode u dogovorenom roku. „Profesionalno“ – to bi značilo da su svi radnici kvalitetno obrazovani, da se pri izvođenju većih radova poštuju svi propisi (npr. vođenje građevinskom dnevnika i nadzor).


Marketinški pristup ne mora uvijek značiti nešto komplicirano. Za početak je dovoljno zapitati se što vaši klijenti misle o vašoj usluzi, ili što bi vi htjeli od vaše usluge da ste na mjestu vaših klijenata. Razmišljanje o zadovoljavanju potreba vaših klijenata, a ne samo o prodaji svojih usluga ili proizvoda, može biti veliki korak naprijed u vašem poslovanju.

Za više informacija o navedenoj temi pošaljite email na: vedran@startitdigital.com

Pročitajte također i…