Kako se koristi Google Analytics?

google analytics

31/12/2021

ŠTO JE GOOGLE ANALYTICS?

Google Analytics

To je vodeći svjetski softver za analizu web stranica, a koristi se na oko 3/4 web stranica u svijetu.
Naravno, može se koristiti za “provjeru odakle dolaze naši posjetitelji”, ali nemojmo ga podcijeniti.

Nakon uključivanja skripte Google Analytics na web stranici, naše putovanje je tek započelo.

NAJVAŽNIJE UPOTREBE

1. Praćenje upotrebe web mjesta pomaže nam poboljšati rad web stranice
2. Možemo odlučiti o različitim marketinškim strategijama na temelju ulaznih podataka te ih modificirati u skladu s njima
3. Možemo donijeti bolje poslovne odluke

Da, postoji nekoliko često korištenih izvještaja poput: koje su stranice najposjećenije, koliko je posjetitelja bilo na našoj web stranici, koliko su dugo boravili, iz kojih zemalja došli, ali zavirimo malo dublje.

ODREĐITE KOJI OD VAŠIH MARKETINŠKIH POTEZA DAJU BOLJI REZULTAT

Zamislite da ste upravo pokrenuli novu web stranicu sa Google Tag Manager skriptama za praćenje. Napisali ste post o svom novom poslu na raznim društvenim medijima, postavili ste Google Adwords plaćene oglase i predali ste letke na međunarodnom sajmu vezanom za vaše poslovne aktivnosti. Još uvijek nemate Google pretraživački promet jer je vaša stranica potpuno nova. Zato ste uspostavili razne kanale kako biste privukli barem neke posjetitelje. Promet koji pristiže na vašu web stranicu putem Google pretraživanja se naziva “organski promet”.

Koristeći Google Analytics moći ćete vidjeti koji se od vaših marketinških poteza najviše isplati. Posjetitelji poslovnih sajmova unijeli su vaš URL izravno tako da ćete ih moći razlikovati od onih koji dolaze iz različitih društvenih medija. Ako vam je cilj bio samo povećati svijest o vašoj robnoj marki, lako možete shvatiti koja marketinška strategija ima bolje rezultate.
Možete također prepoznati one koji nisu bili zainteresirani za vašu web stranicu provjerom tzv. “bounce ratea” tj. stope napuštanja web stranice. Što je viša stopa napuštanja stranice, posjetitelji su manje zadovoljni onim što su pronašli na vašoj web lokaciji.

KOJI POSJETITELJI ZAISTA POSTANU KUPCI?

Mogli biste se početi osjećati kao stručnjak, ali tek smo zagrebali po površini.
Recimo da imate dvije digitalne marketinške kampanje, jednu na Googleu i jednu na Facebooku. Svaka od njih se sastoji od dva različita oglasa. Postavili ste jedinstveni identifikator za svaki oglas svake kampanje. Iako sad možete pratiti koji oglas postiže bolji rezultat, u usluzi Google Analytics također možete vidjeti kako su se ponašali posjetitelji kada su posjetili vašu web stranicu. Jesu li posjetitelji Facebooka zaista oni na koje biste trebali potrošiti novac? Koju su stranicu posjetili nakon naslovnice ili su je napustili ubrzo nakon što su se stigli na vašu web stranici? Sad ćete dobiti te odgovore.

TESTIRANJE DVA RAZLIČITA DIZAJNA

Ili ova situacija: imate stvarno dobrog UI dizajnera, a oba njegova dizajna landing stranice za vaš proizvod izgledaju jednako dobro. Jedina je razlika što imaju poziv na akciju na različitim mjestima. Stoga ne znate kako odlučiti koji ćete koristiti. Zašto ne biste iskoristili i jedan i drugi i vidjeli koji je bolje primljen kod korisnika? Svakom gumbu pojedine landing stranice možete dati jedinstveni identifikator za praćenje i vidjeti na koji gumb su korisnici kliknuli više puta. Zvuči zanimljivo? Pa, može se napraviti i više od toga. O tome ćemo detaljnije govoriti u nekim od naših budućih članaka.

VRIJEDNA POSLOVNA PODRŠKA

Na kraju, sve je u donošenju ispravnih poslovnih odluka odlučivanjem o različitim (digitalnim) marketinškim strategijama – uz ispravno postavljen kôd Google Tag Managera.

Za više informacija o navedenoj temi pošaljite email na: nevena@startitdigital.com

Pročitajte također i…