Kako kreirati kvalitetno korisničko iskustvo posjetitelja web stranice

dizajniranje korisničkog iskustva

14/01/2022

1. Dizajnirajte svoju web stranicu s namjerom

Vaša web stranica je vaš izlog – kada potencijalni kupci stignu na web stranicu želite da na njoj ostanu što duže. Google Analytics mjeri vrijeme posjeta na stranici, a kad se posjetitelji zadržavaju to povećava relevantnost stranice i posljedično njezinu poziciju u Google pretraživaču.

Naslov i meta opis svoje web stranice zamislite kao natpis na svom izlogu. Naslov i meta opis se vide u Google rezultatima pretrage i upisuju se u kod web stranice. Trebali bi biti dovoljno privlačni da nadmaše konkurenciju i potaknu posjetitelje da kliknu upravo na vaš link.

Vaša je početna stranica prvo što posjetitelji vide kada dođu. Zapravo, vide njezin najgornji dio, onoliko koliko stane na ekran. Razmislite što ćete predstaviti kako bi nastavili istraživati. Možda je to vaša najnovija ponuda ili upečatljiva slika iz vaše najnovije kampanje, ili je to možda jednostavan, ali uvjerljiv CTA koji će potaknuti znatiželju.

Posjetitelji bi se trebali moći nesmetano kretati vašom web stranicom. To zahtijeva puno planiranja, dizajna, testiranja i ponavljanja tog procesa dok proizvod ne bude savršen.

Baš kao što biste odvojili vrijeme da uredite svaki odjeljak svoje trgovine, istu brigu posvetite i svojoj web stranici. Svaki njezin dio treba imati jasan cilj i nježno, ali odlučno voditi posjetitelje do željene radnje.

Prvi dojam je trajan i teško ga je promijeniti – stoga se pobrinite da bude dobar.

2. Važnost kvalitete kreativnog sadržaja web stranice

Već smo spomenuli važnost dizajniranja vaše web stranice s pažnjom i namjerom.

Razmotrimo sada elemente koji će činiti vašu web stranicu: tesktualni dio i vizualne elemente, kao što su slike i videozapisi. Oni mogu stvoriti ili razbiti percepciju vaše robne marke.

Od vitalnog je značaja da uložite u visokokvalitetne vizuale jer će oni predstavljati vaš brend.

Što se tiče tekstova, važno je osigurati da svaka poruka koju objavljujete pokreće radnju koju želite. U suprotnom, možete privući posjetitelje na svoju stranicu, ali ih ne npotaknuti na konverziju. Često je mudro angažirati copywritera koji je specijaliziran za vašu branšu ukoliko mislite da niste spremni napisati tekstove sami.

Što se tiče vizuala možete ili posao prepustiti agenciji ili nekom freelanceru. Alternativno možete iskoristiti web-lokacije kao što su Unsplash i Pexels da biste dobili neke visokokvalitetne fotografije i videozapise proizvoda koji su besplatni za komercijalnu upotrebu. Ipak, takve stranice sa besplatnim vizualima većinom nude manje kvalitetne uratke od onih baza fotografija koje se plaćaju.
Najidealnije bi bilo da imate vlastite kvalitetne fotografije koje prikazuju čime se vaša tvrtka bavi.

Važno je pokloniti posebnu pažnju bojama jer svaka ima značenje. U nekim državama ista boja ima različito začenje pa je važno proučiti i tržište na kojem će se proizvod plasirati.

3. Automatizirajte i stvorite kvalitetno korisničko iskustvo

Nakon što neko vrijeme vodite svoju tvrtku, možda ćete primijetiti da stalno dobivate ista pitanja. Ovo je jasan znak da se kupcima potrebna dodatna podrška.

Kako bi omogućili vašem timu da se usredotoči na poslovanje umjesto na odgovaranje na emailove s upitima, napravite stranicu sa odgovorima na često postavljana pitanja. Dodatno, preporuka je i baza znanja koja će pomoći vašim klijentima da probaju sami riješiti probleme.

Baza znanja i stranica s čestim pitanjima su izvrsne za SEO. Vrijedi generalno pravilo: što više teksta, to bolje.

Također, možete postaviti chatbot koji će biti dizajniran da odgovara na uobičajena pitanja posjetitelja web stranice.

Za više informacija o navedenoj temi pošaljite email na: nevena@startitdigital.com

Pročitajte također i…