Europska komisija pokrenula savjetovanja o ekologizaciji i digitalizaciji ekosustava mobilnosti, prometa i automobilske industrije

04/02/2022

Europska komisija pozvala je zainteresirane strane da razmotre i doprinesu tranziciji ekosustava mobilnosti koji obuhvaća sustave opskrbe automobilima, vodnim putovima i željeznicom. EK poziva poduzeća iz sektora, javna tijela, socijalne partnere, istraživačke organizacije i sve zainteresirane strane da izraze stajališta o tome kako ekosustav mobilnosti može ostvariti zelenu i digitalnu tranziciju, uz istodobno povećanje otpornosti. Pozivaju se da pomognu u boljem utvrđivanju troškova, potreba i uvjeta povezanih s transformacijom ekosustava industrijske mobilnosti.

Europska komisija je u ažuriranoj industrijskoj strategiji iz svibnja 2021. godine predložila razvoj tranzicije u različitim ekosustavima u okviru nastojanja da se ubrza zelena i digitalna transformacija europskih industrija. Ažuriranje je popraćeno prvim godišnjim izvješćem o jedinstvenom tržištu, u kojem se iznosi analiza izazova s kojima se suočavaju različiti industrijski sektori i koje služi kao polazište za daljnju analizu i pripremu razvoja svih relevantnih ekosustava. Ekosustav mobilnosti temelji se na projektima koji su već pokrenuti za ekosustave turizma, energetski intenzivnih industrija, građevinarstva, blizine i socijalne ekonomije.

Savjetovanje o tranziciji ekosustava mobilnosti trajat će do 31. ožujka 2022. godine.

Izvor: hgk.hr

Pročitajte također i…