Centar tehničke kulture Rijeka predstavio STEM park i STEM laboratorij

STEM park STEM lab

18/07/2022

STEM park namijenjen djeci od dvije do 12 godina, i STEM laboratorij namijenjen osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci novi su sadržaji u Gradu Rijeci

STEM park nalazi se na Trgu Ivana Klobučarića nedaleko od IT-ovcima znanog muzeja Peek & Poke, a STEM laboratorij na adresi Korzo 2. Oba projekta sufinancirana su od strane Europske unije, a parki laboratorij tek su manji dio projekta STEM(AJMO!) vrijednog 2,89 milijuna kuna.

U parku su postavljeni planetarij, tangram, abakus, konveksna i konkavna ogledala, enigma, pano za učenje kretanja, stanica za prirodne znanosti, gibanje po krnjem stošcu, Pitagorin poučak sa sunčanim satom i Sunčev sustav 3D. Pomoću ovih sprava moguće je ostavljanje šifriranih poruka, proučavanje neba sjeverne polutke, istraživanje sunčevog sustava, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, povezivanje životinja našeg kraja i njihovih staništa, proučavanje raznih predmeta pod povećalom, praćenje klime riječkog kraja te brojne druge aktivnosti.

Na svakom od postavljenih elemenata nalazi se QR kod čijim skeniranjem se objašnjava što koji element predstavlja te na koje se sve načine može koristiti.

STEM laboratorij namijenjen je  učenicima osnovnih i srednjih škola. Opremljen je s osam interaktivnih jedinica koje mlade uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije istražujući matematička popločavanja, eksponencijalni rast, fraktale, vjerojatnost, putanje kretanja, starost biljki, razne biljne i životinjske preparate, spoznaju zanemarenog četvrtog agregatnog stanja tvari, šifriranje i kodiranje i na taj način kroz zabavu i istraživanje nudi različite načine nadopune obrazovnih sadržaja iz STEM područja.

Laboratorij će, uz prethodnu najavu, biti otvoren za sve osnovne i srednje škole tijekom cijele školske godine za provedbu terenske nastave, a bit će otvoren i svim zainteresiranim građanima te će biti organizirani vođeni posjeti.

Izvor: rep.hr

Pročitajte također i…