Mala škola (EU) projekata

Mala škola EU projekata

21/12/2021

U ovom članku opisati ćemo dijelove procesa vođenja projekata u tvrtkama, bez obzira na način financiranja.

Zašto EU u zagradi? Zato što se većina procesa može primijeniti na različite poslovne projekte, a ne samo na EU projekte.

Ideja

Svi mi imamo ideje za poboljšanje svojeg poslovanja. Naši potencijalni klijenti često nas pitaju za koje sve sektore postoje natječaji iz EU fondova, te što se sve financira. Najčešće se NE financira kupnja zemljišta, zgrada, poslovnog prostora, kupnja vozila (vrlo rijetko se financira kupnja vozila čak i za tvrtke prijevoznike). Ako je vaša ideja proširiti poslovanje novim strojevima, novom opremom, takva ulaganja se UVIJEK sufinanciraju. Za proizvodne djelatnosti novi strojevi, osim osnovnih strojeva, u većini slučajeva obuhvaćaju i radne strojeve (viličare i sl.). Za uslužne djelatnosti nova oprema mogla bi biti npr. opremanje soba u vilama ili obiteljskim hotelima, opremanje turističkih kampova, opremanje salona za masažu ili kozmetičkih salona, opremanje autopraonica, opremanje zubnih ordinacija i slično.

Natječaji i prijava

Prilikom objave natječaja za financiranje iz EU fondova, u prilogu je uvijek dokumentacija koja detaljnije objašnjava pojedini natječaj.
Najvažniji dokument je Uputa za prijavitelje, u kojem je detaljno opisano tko se može prijaviti (privatne tvrtke i obrti ili državni sektor ili razne udruge), tko se ne može prijaviti, kolika su novčana sredstva na raspolaganju (ukupna sredstva po pojedinom natječaju i ukupna sredstva po pojedinom projektu), jesu li dozvoljena partnerstva ili ne (velika većina natječaja za privatni sektor NE dozvoljava partnerstva), koji su troškovi prihvatljivi, koji su troškovi neprihvatljivi, koja je procedura prijave, te koji su sve dokumenti potrebni za prijavu.
Važan dio Uputa za prijavitelje su Pokazatelji, a to je sve ono što se od prijavitelja traži da završetkom projekta zadovolji (zadržana radna mjesta, povećanje prihoda i/ili izvoza, novo zapošljavanje). Pokazatelji ovise o pojedinim natječajima, a rok u kojem prijavitelj mora zadovoljiti pokazatelje je najčešće 2 godine od završetka projekta.
Vrijeme potrebno za kvalitetnu pripremu dokumentacije za pojedini natječaj može varirati od 3 tjedna do 2 mjeseca, ovisno o kompleksnosti samog projekta. Na većinu natječaja prijava je i elektronska i papirnata.

Vođenje projekta

prijava i vođenje projekta

Nakon što je vaš projekt odobren, slijedi potpisivanje ugovora o financiranju. Po potpisu tog ugovora, u većini natječaja, možete zatražiti predujam. Predujmovi se kreću od 40-60%. Naravno, po potpisu možete krenuti sa projektom. Pri provedbi samog projekta, trebali biste se držati onog što ste opisali u projektnoj dokumentaciji. To se posebno odnosi na financijski dio (razne nabave, razni troškovi). Kod javne nabave morate biti posebno oprezni, te nabavu izvršiti po posebnim procedurama.
Javna nabava može biti direktna (robe i usluge do 20.000,00kn, radovi do 50.000,00kn), jednostavna (robe i usluge 20.000,00-500.000,00kn, radovi 50.000,00-1.000.000,00kn), te javna objava (robe i usluge iznad 500.000,00kn, radovi iznad 1.000.000,00kn).
Svaka 3 mjeseca morati ćete slati izvještaje o napretku (tj. to će za vas raditi vaš konzultant). Ukoliko vam predujam neće biti dovoljan za prva 3 mjeseca, morati ćete financirati iz svojih sredstava. Sve troškove morate prvo platiti, pa tek onda priložiti u tromjesečni izvještaj. Tromjesečni izvještaji su obavezni. Preporučljivo je s konzultantom dogovoriti i interne mjesečne izvještaje, koji će vam reći je li dinamika projekta dobra (kasnite li s nečim), ili jednostavno za vašu kontrolu.

Za više informacija o navedenoj temi pošaljite email na: vedran@startitdigital.com

Pročitajte također i…